Näin saat ympäristösi mukaan muutokseen
Kuulostaako tutulta?
Olet innoissasi valmistanut herkullisen ja terveellisen aterian. Tiedäthän, paljon kasviksia, värejä ja ravinteita. Kun kutsut perheen pöytään, puoliso tuhahtaa ja kysyy missä makaroni, lapset nyrpistävät nenäänsä, eikä edes koiralle tunnu kelpaavan…
Pari kertaa jaksat yrittää uusien terveysruokien kanssa, sitten alat valmistaa muulle perheelle omat ateriat, sitten kyllästyt siihenkin ja vähitellen vaivut itsekin takaisin vanhaan.
Tai kuulostaako tämä tutulta?
Keittiön kaappeihin on kertynyt monenlaista “vierasvaraa”: on keksejä, kakkua ja konvehteja. Myös sipsejä ja karkkia saattaa löytyä ja ehkä pakastimessa on jäätelöä ja ranskalaisia.
Vaikka niitä ei päivittäin söisikään, tiedät, että ne ovat siellä ja huomaamatta tulee napattua yksi (tai ehkä kaksi) palaa silloin tällöin, kunnes yllätysvieraiden vihdoin saapuessa huomaatkin kaapin olevan melkein tyhjillään.
Kuulen tästä asiakkailtani yhä uudelleen ja uudelleen. Hyvät yritykset parantaa omaa ruokavaliota ja sitä myöden pudottaa painoa, voida paremmin ja/tai energisemmin tyssäävät ympäristön asettamiin haasteisiin.Haasteet voivat ilmetä joko niin, että muulle perheelle ei “pupunruoka” maistu, vaan on tehtävä kahdet ruoat.
Tai niin, että pakastimessa on aina jäätelöä, josta on helppo ottaa muutama lusikallinen, kun tekee mieli.
Tai niin, että työkaverit haluavat aina hakea lounaspitsat ja ehdotuksellesi poiketa salaattibaarissa pyöritellään silmiä.
Tai niin, että kiireisiin päiviin ei mahdu kuin kahvin ja suklaan mittainen tauko.
Miten ihmeessä edistää omia terveellisiä tavoitteita, kun kaikki ympärilläsi tuntuu sotivan sitä vastaan?Taustalla tavat ja tottumukset
Ympäristön asettamat käytännön haasteet ovat pahoja, tiedän. Ympäristö voi joko tukea tavoitettasi tai viedä sitä kauemmas.
Mutta jos kaivetaan vähän syvemmältä, haasteiden alta paljastuu jotakin muuta.
Nimittäin tavat ja tottumukset eli toisin sanoen se kuuluisa mukavuusalue.Jos pyrkimyksesi on syödä entistä paremmin tai liikkua entistä enemmän, silloin kyseessä on muutos entisiin tapoihin. Ja muutos aiheuttaa aina väkisinkin hieman kitkaa ja vastustusta ympäristössäsi, kun tutut ja turvalliset tavat ovat uhattuina.
Kuinka sitten saat sekä fyysisen ympäristösi että läheisesi tukemaan uusia, terveellisiä elintapojasi?Siivoa ympäristösi edustuskuntoon
Fyysinen ympäristö tarkoittaa kaikkea sitä mikä ympäröi sinua, miltä keittiösi näyttää, miten toimit päivittäin, milloin käyt kaupassa jne. Vaikka joskus tuntuisi, että päivittäiset kuviot kulkevat aina samaa rataa, voit itse vaikuttaa tapoihisi yllättävän paljon.
Olen listannut alle kasan vinkkejä, joiden avulla fyysinen ympäristösi aiheuttaa vähemmän haasteita. Vinkit ovat hyvin yksinkertaisia ja maalaisjärkisiä, mutta ennen kuin kuittaat, että “tiedetään jo”, mieti noudatatko näitä oikeasti? Siis ihan aikuisten oikeasti, jokapäiväisessä elämässäsi?- Tee vanha kunnon keittiönsiivousoperaatio. Jos keittiössä on mitä tahansa sinne kuulumatonta (ts. sellaista, joka ei tue terveellistä ruokavaliota), tulet ennemmin tai myöhemmin syöneeksi sen. Kun siivoat keittiöstä pois kaiken turhan, voi jopa käydä niin hyvin, että kun seuraavan kerran tekee mieli jäätelöä, et jaksakaan lähteä kauppaan, vaan sen sijaan syöt pakastimesta löytyneitä mustikoita.
- Tee kaikki mahdollisimman helpoksi. Täytä keittiön kaapit terveellisillä valinnoilla. Pidä aina lähistöllä tuoreita kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Jos ehdit, voit vaikka pilkkoa porkkanat ja kurkut jo valmiiksi, jotta kun tekee mieli napostella, hyviä valintoja on heti käden ulottuvilla. Yllätysvieraatkin yllättyvät, kun tarjoat heille kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä ja pakastemansikoista ja banaanista tehtyä pirtelöä.
- Älä mene kauppaan nälkäisenä. Vanha, mutta hyväksihavaittu konsti, jolla vältät karkkihyllyansat: syö juuri ennen kuin astut ruokakauppaan. Tee ainakin kauppalista valmiiksi ja pysyttele siinä. Tai mitä jos tekisit kaupassakäynnistä leikkimielisen kisan: kuinka nopeasti saat kerättyä koriin kaikki kauppalistan ainekset ja selviät kaupasta ulos ostamatta mitään muuta? Jokaisesta poikkeamasta tulee sakkoa kymmenen yleisliikettä!
- Sulje TV ja muut laitteet ruoka-aikana.
Kun taustalla on hälinää tai katse kiinnittyy ruutuun, syöt huomaamattasi enemmän kuin ajattelitkaan. Keskittyminen itse asiaan eli syömiseen saa ruoan maistumaan paremmalta ja tekee ruokahetkestä rauhoittavan ja rennon. - Ota sosiaalinen media avuksi.
Seuraa esimerkiksi Facebookissa ja Instagramissa sivuja, jotka julkaisevat terveelliseen ruokaan, liikuntaan ja hyvinvointiin liittyviä kuvia ja vinkkejä, joista voit inspiroitua. Jos uutisvirrassasi vilisevät pitsatarjoukset tai leivontavinkit, niitä alkaa väkisinkin tehdä mieli. Jos muuten emme vielä ole kavereita sosiaalisessa mediassa, tule tykkäämään Hyvinvointistartin ja minun Facebook-sivuistani ja seuraa postauksiani myös Instagramissa! Jutellaan siellä! :)
Vedä läheisesi mukaan muutokseen
Entäs sitten se lähipiiri? Pinaattia inhoavat lapset ja pullasta pitävä puoliso – mitä heille pitäisi tehdä? Kuinka saat muutoksen tuulet käyntiin ja nappaat läheisesi mukaan terveysinnostukseesi?
Vaikka läheisesi eivät ikinä innostuisi parsakaalista yhtä paljon kuin sinä, se ei tarkoita ettetkö voisi saada epäileväisintäkin läheistä tukemaan sinua muutoksessa.
Siihen tarvitaan vain hieman johtajan taitoja!Ajattele itseäsi pioneerinä, muutoksen johtajana, etulinjassa kulkijana, joka vähitellen kitkee kaiken vastustuksen ympäriltään.
- Etene rauhanomaisin keinoin, ei sotajalalla. Jos sinua ja terveellisiä tapojasi vastustetaan, mieti voitko itse olla osasyyllinen tuohon vastustukseen? Intätkö vastaan, pakotatko, arvosteletko, saarnaatko tai oletko yli-innokas? Jos ajattelet, että “ei tästä kuitenkaan mitään tule ja yksin saan taas syödä kukkakaalikeittoni”, silloin näin varmasti käykin. Kokeile sen sijaan toista strategiaa: kun kuuntelet toisten mielipiteet ja kestät alun vastustusta, silloin vastustus vähitellen heikkenee. Ystävällisyydestä ja ymmärryksestä käsin kaikki soljuu helpommin ja voi löytyä kaikkia osapuolia tyydyttävä kompromissi. Kun ymmärrät toisia paremmin, hekin voivat tulla puolitiehen vastaan ja ymmärtää paremmin sinun uusia tapojasi ja sitä miksi haluat muutosta entiseen.
- Ole pitkäjänteinen, mutta älä tyrkytä. Jos kohtaat vastustusta, painonpudotusprojektisi vähättelyä tai uusien, terveellisten ruokien syömisestä kieltäytymistä, vastustus johtuu yleensä pelosta. Ehkä läheisesi (alitajuisesti) pelkäävät sinun muuttuvan liikaa, he eivät tiedä kuka sinusta terveysinnostuksesi myötä on tulossa, mitä tapahtuu vanhalle, hyvälle pitsaperjantai-tavalle tai mitä jos he eivät enää kelpaakaan sinulle! Paras tapa toimia onkin ottaa heidät mukaan muutokseen. Tarjoa sinnikkäästi ja yhä uudelleen mahdollisuuksia osallistua kanssasi terveellisen elämän tavoitteluun, pyydä mukaan lenkille tai maistelemaan uutta smoothieta, kerro, miksi tämä on sinulle tärkeää, äläkä jätä heitä yksin. On mahdollista, että pelko laantuu, kun he ymmärtävät, että et ole menossa minnekään ja elämä vihersmoothiemaailmassa voikin olla aika mielenkiintoista.
- Ole oma itsesi.
Muutos on aluksi aina hankalaa, mutta kun itse tiedät syyn, miksi teet tämän kaiken, silloin selviydyt voittajana. Puolisollasi, lapsillasi ja lähipiirilläsi ei ehkä ole samaa motivaatiota muuttua kuin sinulla, mutta kun tiedät oman syysi, se riittää ja voit vetää muut mukanasi. Ja mitä mahtavaa siitä voikaan seurata, kun he tulevat mukana omasta halustaan, eivätkä sinun pakottamana!
En minkäänlaista. Pudotin painoa 2 kiloa, mutta olen aina painanut alle 60 kg. Esim. Kesäkurpitsapastaa syömme ja tarjoamme vieraillekin. Mies pitää myös hapankaalijauhelijamössöstä. Haluamme kumpikin syödä terveellisesti ja voida hyvin.
Sehän on hienoa kuulla! Ympäristön tuki on todella tärkeää! :)
Hei Asta, tarkistin, että tunnukset kurssille ovat lähteneet matkaan eilen. Oletko kurkannut, etteivät ne ole joutuneet roskapostin joukkoon? Lähetin sekä kuitin, että tunnukset sinulle nyt uudelleen, tulivathan ne nyt perille? Asiakaspalvelumme tuki@hyvinvointistartti.fi auttaa aina, jos on jotakin kysyttävää!