Miten saada unta? Tee tämä harjoitus ennen nukkumaanmenoa
Uni, ihana uni!
En keksi montaakaan parempaa tunnetta kuin se, kun päivän päätteeksi saa painaa pään tyynyyn. Ah! Taas yksi päivä paketissa ja edessä monta levollista tuntia rauhallista, palauttavaa uniaikaa – ainakin toivottavasti.
Joskus nimittäin käy niin, että hiljaisuuden keskellä pään sisällä alkaa käydä melkoinen meteli. Nukkumatin sijaan ajatuksiin astuvat kaikki keskeneräiset asiat, tekemättömät tehtävät, huolet, odotukset ja päivän tapahtumat…
Päässä pyörivien ajatusten keskellä on mahdoton rauhoittua ja nukahtaa.. Siispä, miten saada unta?
Rauhallinen ympäristö auttaa nukahtamaan
Hyvään yöuneen on kaksi polkua: osaltaan hyvää unta auttavat ulkoiset tekijät, osaltaan pään sisäiset.
Ulkoiset tekijät liittyvät nukkumisympäristöön. Esimerkiksi nämä niksit houkuttavat nukkumatin tehokkaasti paikalle:
- Minimoi elektroniikka. Elektroniset laitteet vaikuttavat yöuneen, koska niiden käyttö aktivoi aivoja: eli tv, kännykkä ja läppäri kiinni hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa.
- Pidä makuuhuone pimeänä. Aivot reagoivat normaaliin päivän kiertoon: kun illalla hämärtää, aivot alkavat tuottaa melatoniinia, joka väsyttää. Pimennysverhoista tai unimaskista voi myös olla apua.
- Alenna lämpötilaa. Myös se, että makuuhuoneessa on hieman viileä, n. 18-21 astetta, auttaa saamaan unen päästä kiinni.
- Hengitä rauhassa: pitkät, syvät ja rauhalliset hengitykset rauhoittavat kehon ja tyynnyttävät uneen. >>Klikkaa tästä hengitysharjoitukseen.<<
Ajatusten avulla paremmat yöunet
Unta suositellaan saatavaksi noin kahdeksan tuntia yössä. Määrän lisäksi tärkeää on unen laatu. On mahdollista nukkua yhdeksän tuntia ja silti herätä aamulla väsyneenä.
Unen laatuun taas vaikuttavat mm. omat ajatukset.Monesti nukkumaanmenoaika on ensimmäinen hetki koko päivänä kun ei tarvitse suorittaa, tehdä tai miettiä yhtään mitään. Yhtäkkiä ympärillä ei olekaan hälinää, töitä, hoidettavia asioita, TV:n tai sosiaalisen median puuduttavaa ja huomion vievää häiriötä.
Olet vain sinä ja ympärillä hiljaisuus ja pimeä.
Silloin ne nousevat mieleen. Ajatukset.
Mieli kertaa päivän tapahtumia ja suunnittelee jo huomista. Mitä tänään tapahtui ja ainiin, sekin asia jäi hoitamatta, mitä huomenna on muistettava heti aamusta… Ja jos huolet painavat, ilta- ja yöaikaan ne usein paisuvat mielessä moninkertaisiksi.
Asioiden ja tapahtumien lisäksi omat syvemmät pelot, tunteet, kokemukset ja toiveet saavat nukkumaanmennessä äänen. Ne haluavat tulla kuulluiksi ja käsitellyiksi.Rauhallinen mieli on kuitenkin ehto nukahtamiselle ja laadukkaalle unelle. Miten saada unta, jos aivot eivät vain pysähdy? Miten saada unta ehkäisevät ajatukset rauhoittumaan?
Fakta on se, että mitä enemmän unta koittaa pakottaa tulemaan tai mitä enemmän murehtii, mietiskelee tai märehtii päivän tapahtumia, sitä kauemmas se karkaa. Siksi toisenlainen taktiikka on parempi.
Unitutkijat kertovat, että tekemättömien tehtävien tai vastoinkäymisten kertaaminen mielessä ei johda levollisiin uniin. Sen sijaan mitä positiivisempiin ja kiitollisempiin ajatuksiin päivän päättää, sitä paremmat yöunet odottavat.Huolia, murheita ja negatiivisia asioita ei missään nimessä kannata lakaista maton alle, mutta nukkumaan mennessä ajatukset on syytä kääntää positiivisten ratkaisujen puolelle.
Nimittäin mitä ajattelee viimeiseksi ennen nukkumaanmenoa, sen vetää mukaansa uneen, mikä puolestaan vaikuttaa siihen, millä mielellä herää.
Uusia, innostavia ajatuksia vai samat vanhat murinat?
Nukkumaanmenoon voisikin suhtautua mahdollisuutena.Se on mahdollisuus muuttaa omien ajatusten suuntaa ja päästä lähemmäs ratkaisuja, toiveita, muutoksia tai positiivista mieltä. Saada päähän pyörimään uusia, innostavia ajatuksia samojen vanhojen murinoiden sijaan.
Parhaassa tapauksessa alitajunta tekee yön aikana töitä, parantaen niin fyysisesti kuin henkisestikin ja auttaen ratkomaan ongelmia.
Nukkumaanmenoaika kannattaa käyttää hyödyksi, sillä yö voi olla ihanaa ja parantavaa aikaa, joka saa ajatukset ja koko seuraavan päivän ohjattua positiivisempaan ja onnellisempaan suuntaan.Yksi vaihtoehto on tehdä illan päätteeksi mielikuvamatka, jonka jälkeen ihana, parantava uni odottaa.
Tee mielikuvamatka
Kokeile tätä harjoitusta illalla sängyssä sillä hetkellä kun työlista, huolet tai muut murheet nousevat mieleen.
- Hengitä. Hengitä ensin muutaman kerran syviä, rauhallisia hengityksiä, jotta kehosi rauhoittuu.
- Mieti ihannetilannetta. Suuntaa ajatukset siihen asiaan, joka tällä hetkellä pyörii mielessä ja pitää hereillä. Mieti mikä olisi paras mahdollinen ratkaisu tähän asiaan. Älä anna sisäiselle kriitikolle, syyttäjälle tai vastustajalle sanansijaa, vaan mieti ilman rajoituksia, miten asia ratkeaisi parhaalla mahdollisella tavalla.
- Nautiskele. Kun saat käsillä olevan asian ratkaistua mielessäsi, nautiskele hetki olotilasta, joka siitä seuraa. Miten hyvältä tuntuu, kun huoli ei enää paina, miten mukavaa on, kun työlista on tehty, miten ihanaa elämä onkaan, kun ongelma on ratkaistu… Hengittele, kuulostele hyvää oloa ja vie nämä ajatukset mukanasi uneen.
Olisi mukava kuulla sinun paras vinkkisi hyviin yöuniin. Kirjoita se alle!