Mindfulness – läsnäoloa ja sisäistä rauhaa
Nouseeko savu korvista? Kiristääkö toisinaan ohimoita? Tai olisiko kiva, jos osaisit ottaa aikalisän kesken kiireisen päivän tai hetkellä, kun kaikkea tuntuu olevan vähän liikaa?
Tuntuisiko hyvältä, jos voisit kokea sisäistä rauhaa ihan koska tahansa haluat?
Olet varmasti kuullut ainakin ohimennen sanan Mindfulness? Mutta mitä se sitten on ja miten voit oppia sitä?
Mindfulness on tietoista läsnäoloa, jolla on superupeita vaikutuksia niin mieleen kuin kehoonkin. Läsnäoloharjoituksissa on sellainen ihana voima, että mitä stressaantuneempi, väsyneempi tai kireämpi olet, sitä paremmalta harjoitus tuntuu.
Mindfulness-tietoisuusharjoitukset nimittäin:
- Vähentävät stressiä
- Vähentävät tulehdusta kehossa
- Lisäävät tunneälyä ja myötätuntoa
- Parantavat keskittymiskykyä
- Parantavat tiedonkäsittelyä
- Ja paljon paljon muuta!
Haluatko päästä heti kokeilemaan, miten mielenrauhaa voi saada Mindfulnessin avulla? Kannattaa tehdä harjoituksia mahdollisimman usein, niin pääset nopeammin rauhan tilaan ja elämässä on sellainen mukavan positiivinen ja tasapainoinen vire päivittäin.
Neljä Mindfulness-harjoitusta arkeen
Voit tehdä seuraavia harjoituksia melkeinpä missä vain. Harjoituksista kolme eivät vie aikaa kuin minuutin tai pari ja ne ovat perusajatukseltaan hyvin yksinkertaisia. Autoa ajaessa tai muuta tarkkuutta ja varovaisuutta vaativissa tilanteissa on paras keskittyä käsillä olevaan tilanteeseen, mutta sopivalla hetkellä, voit ottaa tästä harjoituksen kokeiluun. Vaikka nyt heti, jos se onnistuu.
Lue ensin ohje kokonaan ja sitten nauti harjoituksesta:
1. Mindfulness hengitysharjoitus
Voit istua tai seistä, kuten sinusta parhaalta tuntuu. Voit sulkea silmäsi tai pitää ne auki. Hengitä sisään rauhallisesti nenän kautta ja puhalla hitaasti ulos suun kautta ja anna hengityksen kulkea vaivattomasti ilman ponnisteluja. Päästä irti ajatuksistasi. Anna ajatusten tulla ja mennä pois hengityksen tahdissa. Keskitä sitten ajatukset hengitykseesi – seuraa miten ilma kulkee nenäsi kautta keuhkoihin ja suusi kautta ulos. Hengittele, kunnes huomaat mielesi rauhoittuneen.
2. Mindfulness havainnointiharjoitus
Kun olet tekemässä jotain arkista askaretta, ala kiinnittää huomiota toiminnon yksityiskohtiin. Miltä jokin materiaali näyttää, tai miltä se tuntuu ihoasi vasten. Kun liikutat itseäsi, kiinnitä huomiota liikkeisiisi, ala olla yhtä liikkeen kanssa ja tunne lihaksiesi aktivoituminen. Älä keskity saamaan tehtävääsi valmiiksi, vaan yritä kokea se eri tavalla kuin aikaisemmin. Tiedosta tarkkaan tekemiseen liittyvät yksityiskohdat. Tämä harjoitus on loistava tehtävien tekemiseen, joista et välttämättä pidä. Esimerkiksi siivoaminen voi saada ihan uuden, rauhoittavan, ulottuvuuden.
3. Mindfulness kiitollisuusharjoitus
Yritä löytää pieniä, mutta tärkeitä, yksityiskohtia arjessasi, joista et ole huomannut aiemmin olla kiitollinen. Tätä harjoitusta voit tehdä päivän ajan ja yrittää löytää 5 asiaa, joista voit olla kiitollinen. Kirjoita ne ylös. Esimerkiksi se, että joku kuljettaa joka päivä postisi kotiovellesi, voi olla tänään kiitollisuuden aihe. Tai se, että työtuolisi on todella hyvä istua. Katso päivän lopuksi, mitkä 5 asiaa saivat tänään uudenlaista arvostusta.
4. Mindfulness kohdistusharjoitus
Yritä löytää jokin kaunis asia ympäristöstäsi. Älä tee aluksi muuta – vain huomaa se. Katso sitä rauhassa niin kauan, kun pystyt keskittymään siihen. Katso seuraavaksi sitä niinkuin näkisit sen ensimmäistä kertaa. Sitten tarkastele sen yksityiskohtia. Ihaile sitä ihan rauhassa.
Helppoa, vai mitä? Läsnäolon hetkiä päiviisi!
Jaana on kokoamassa pian uudistuneeseen valmennukseensa muutokseen motivoituneita pilottiryhmäläisiä. Seuraa sivuja tästä, niin kuulet ryhmästä lisätietoja ensimmäisenä.