Fiilistelyä aidon ruoan ympärillä
Tämän viikon vierasartikkelissa on aimo annos asennetta, nimittäin punk-asennetta. Kyseessä on ote juuri ilmestyneestä, puhtaita, laadukkaita raaka-aineita ja aitoa, ravinteikasta ruokaa peräänkuuluttavasta kirjasta. Kyseessä on melkoinen tietopaketti siitä, kuinka voit rikastuttaa ruokavaliotasi luonnon antimilla.
Ja onpa artikkelin lopussa sinulle maistuva yllätys!
Annetaan puheenvuoro ruokapunkkareille!
-Elisa
—
Mitä superfoodit oikein ovat? Mikä määrittelee superfoodin?Mielestäni superfoodin käsite on kokenut viime aikoina aikamoisen inflaation.
Minusta tuntuu, että kuluttaja valitsee superfoodinsa lähinnä sillä perusteella kuinka hyvin valmistaja on onnistunut brändäämään tuotteensa tai bloggareiden suositusten perusteella.
Monet mieltävät superfoodit vihreissä purkeissa oleviksi pillereiksi tai jauheiksi. Superfoodit tuntuvat myös seuraavan tiheästi vaihtuvia ruokatrendejä. Välillä homma tuntuu järjettömältä varsinkin mitä tulee trendien ehdottomuuteen. Osa ruokavalioista kieltää jopa hedelmien syömisen kokonaan. Jättämällä kaikki hedelmät pois jää samalla ilman monia hyödyllisiä aineita, jotka monet hedelmät sisältävät.
Mielestäni paras määritys superfoodille liittyy sen todettuihin terveysvaikutuksiin ja sen täytyy kasvaa villinä luonnossa, mieluiten omassa lähiympäristössä. Sitä ei siis valmisteta teollisesti ja sitä ei tarvitse lennättää maapallon toiselta puolelta.Maailmasta kuitenkin löytyy todella terveellisiä raaka-aineita, joita on vaikea korvata kotimaisilla luonnon aineksilla. Täysin lähiruoka-ajatteluun ei kannata ehkä pyrkiä superfoodien osalta. Valikoi tuontituotteet kuitenkin hyvin tarkkaan. Luomu- tai orgaanisen tuotteen sertifikaatti pakkauksen kyljessä ei välttämättä takaa tuotteen 100-prosenttista puhtautta tai ekologisuutta.
Voit kasvattaa superfoodia myös oman puutarhassasi puhtaassa ja lisäaineettomassa maaperässä. Sanonnan “Eat the rainbow!” (=Syö sateenkaaren väreissä) mukaan superfoodit ovat värikkäitä ja sisätävät runsaasti fytoaineita. Värit ovat luonnon tapa houkuttelevasti kertoa, että jokin raaka-aine sisältää hyviä aineita. Värien moninaisuutta seuraava elämätapa kantaa hyvin pitkälle.
Oman kasvimaan antimet
Suosittelen seuraavien kasvien ja yrttien viljelemistä. Terveysvaikutusten lisäksi nämä kasvit maistuvat mahtavalta. Kesällä voi melko helposti ruokkia koko perheen oman pihan sadolla.
Helposti viljeltäviä terveyskasveja ovat kaikki kaalit, punajuuri, porkkana, basilika, oregano, timjami, sitruunamelissa, krassit, paprikat, chilit ja valkosipuli. Superterveelliset chilit ja paprikat ja niiden eri lajikkeet kasvavat hyvin Suomen oloissa.Tuoreiden yrttien tärkeyttä terveyden edistäjänä ei voi painottaa liikaa. Yrtit sisältävät valtavan määrän ravinteita ja niitä on käytetty lääkekasveina vuosituhansia. Yrttejä on kaiken lisäksi erittäin helppo viljellä vaikka kaupunkiparvekkeella. Tietyt yrtit kun kasvavat jopa rikkaruohojakin nopeammin.
Itujen ja versojen viljely onnistuu keittiön ikkunalla tai pienoiskasvihuoneessa sisätiloissa ympäri vuoden. Auringonkukka, vehnäoras, retiisi, parsakaali ja herneet ovat mielestämme parhaimmat. Vehnäoraan hyödyntämiseen tarvitset laadukkaan mehustimen, mutta muita ituja voit käyttää salaateissa tai ruuanvalmistuksessa. Löydät lisätietoa itujen viljelystä kirjan kasvimaa-luvusta. Versotukseen ja idätykseen tarkoitettuja luomusiemeniä löytyy alan liikkeistä, laadukas verkkokauppa on Groddis.
SIEMENET JA PÄHKINÄT
Pellavan-, aprikoosin- ja kurpitsansiemenet ovat todella terveellisiä. Niissä on paljon hyödyllisiä öljyjä ja vitamiineja. Pellavansiemeniä pitää liottaa vedessä muutamia tunteja, jotta ihmiskeho pystyy niitä hyödyntämään.
Siemenistä pystyy puristamaan kotitekoista öljyä öljypuristimen avulla. Puristimia on melko vaikea löytää markkinoilta, mutta ainakin Hollannista löysin pienen puristinvalmistajan, joka myy kotitalouksille tehtyjä Piteba Oil Expeller -puristimia alle 100 eurolla. Tällaisella puristimella voit tehdä esim. hasselpähkinöistä kylmäpuristettua huippuöljyä.
VILLIYRTIT
Monet villiyrtit ovat varsinaisia terveyskasveja, mutta varsinkin nokkonen on varmaankin yksi ravinnetiheimmästä ja monikäyttöisimmistä villiyrteistämme. Se sisältää C-vitamiina ja muita ravinteita yllin kyllin ja sitä on helppo käyttää. Kirjassamme on villiyrtti-luku, jossa on paljon lisätietoa ja ohjeita villiyrteistä.
MARJAT
Mustikat sisältävät paljon luonnon antioksidantteja ja resveratrolia. Resveratrolista on löydetty syöpää, virustauteja, vanhenemista ja tulehdusta ehkäiseviä sekä hermosoluja suojaavia vaikutuksia. Oluet ja drinkit kannattaa vaihtaa punaviinin, sillä se sisältää myös resveratrolia.
SIENET
Pakurikääpä on vanhoissa koivuissa kasvava lääkesieni josta voi esimerkiksi uuttaa lämmintä pakurijuomaa. Pakurikääpä sisältää runsaasti antioksidantteja, jotka tukevat kehon luontaista puolustusjärjestelmää. Se sisältää kehon vastustuskykyä lisääviä polysakkarideja ja polyfenoleja. Tutkimuksissa pakurikäävän vaikuttaviksi ainesosiksi on löydetty muun muassa melaniini, steroidi ja triterpeeni. Koivun kuoresta pakurikääpään on tiivistynyt koivuhartsia eli betuliinia, joka on bakteereja tappava antiseptinen aine.
Seuraavassa yksinkertainen ohje mahtavasta ja monipuolisesta raaka-aineesta, luomukananmunasta, jota helppo yhdistää mm. versoihin ja villiyrtteihin. Munakasta ei kannata tehdä tehotuotetuista kananmunista, vaan hae/tilaa mieluiten kananmunat joltain maatilalta suoraan. Jopa perusmarketeista löytyy ajoittain lähituotettuja luomumunia. Hyvä nyrkkisääntö: jos kananmunissa lukee jotain, niin älä osta niitä. Tässä munakasohjeessa raaka-aineiden laatu on kaikkein olennainen asia.
Sävähdyttävin terveisin,
Ruokapunkkarit Marcel Hägglund ja Sampo Kantele
FOODPUNK-MUNAKAS (YHDELLE)
- 3 luomukananmunaa
- 1 rkl vettä
- luomukirnuvoita
- Maldon- tai vuorisuolaa
- kylmäpuristettua luomurypsiöljyä (Gobbas Gård tai Myssyfarmi)
- laadukasta viinietikkaa
- villiyrttejä, versoja, ituja, retiisejä, herneitä, kevätsipulia, syötäviä kukkia
Riko kolme huoneenlämpöistä luomukananmunaa kulhoon ja lisää tilkka vettä. Vatkaa kulhossa kananmunien rakenne rikki haarukalla. Älä vaahdota.
Kuumenna pannu. Varo kuumentamasta pannua liian kuumaksi. Jos savuaa niin aivan liian kuuma. Lisää reilu nokare voita pannulle. Lisää pannuun munakasmassa. Sekoittele haarukalla massaa. Kun munakas alkaa hyytyä, lopeta sekoittaminen.
Paista loppuun keskikuumalla pannulla. Ota munakas sivuun kun pinta alkaa hyytyä. Ripottele pinnalle hieman Maldon-suolaa, ja halutessasi voit myös raastaa päälle vähän kovaa kotimaista vuohenjuustoa.
Laita kulhoon erilaisia kevään villiyrttejä, tuoreita ohuita retiisiviipaleita sekä tuoreita herneitä. Lorauta joukkoon kylmäpuristettua luomurypsiöljyä ja vähän hyvää viinietikkaa suhteessa 1:5. Suolaa ja pippuroi salaatti.
Nosta salaatti jo vetäytyneen ja huoneenlämpöön jäähtyneen munakkaan päälle tai tarjoa erikseen. Voit vielä koristella munakkaan pilkotulla kevätsipulilla ja sen varrella tai purjotuhkalla. Viimeistele syötävillä kukilla.
FOODPUNK – MITÄ SE TARKOITTAA?
Ruokapunkkareina fiilistelemme ja viihdymme aidon ruuan ympärillä. Luonnolliset ja puhtaat raaka-aineet, olivat ne sitten kasviksia, kalaa tai lihaa ovat meille kaikki kaikessa. Ja jollei laadukkaita raaka-aineita löydy kaupasta, lähdemme kalaan, poimimme ja keräämme luonnosta, kipaisemme lähitilalla tai viljelemme itse!
Otamme kantaa: ei tehotuotetulle roskalle, jota suurteollisuus meille tuputtaa. Punkkia on myös se, että valjastamme kellarimme ja pihamaamme kokeiluille, epäonnistumme, opimme ja teemme ymmärrettäväksi kuinka rikastuttaa ruokavaliotamme luontoa arvostaen. Jakamalla osaamistamme haluamme pitää asenteellisen rähinän päällä.
Foodpunk Organica e-kirjamme on juuri julkaistu. Tilaa ja tutustu siihen täällä: http://foodpunkorganica.fi/.