Mikä on loppuvuoden tavoitteesi?

Milloin olet viimeksi pysähtynyt pohtimaan ja suunnittelemaan tulevia viikkoja ja kuukausia, miettimään omia haaveitasi, unelmiasi ja tavoitteitasi ja sitä kuinka ne voisi saada toteutumaan?

Pysähtyminen kannattaa. Se auttaa kuulemaan omia ajatuksia paremmin.

Ajalla on tapana hujahtaa hirvittävällä vauhdilla eteenpäin. Ihan kohta on jo joulu! Unelmien toteutumisen todennäköisyys kasvaa huimasti, kun välillä malttaa ottaa hetken, joka on pyhitetty haaveilulle, suunnittelulle ja toimintasuunnitelman laatimiselle.

Niin kuin tiedät, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!

Jos tammikuussa tuli tehtyä uuden vuoden lupauksia, jotka eivät vielä ole toteutuneet tai on jotakin mitä haluaisi tänä vuonna saada pakettiin, saavuttaa tai muuttaa, nyt on aika tarttua toimeen!

Tätä vuotta on vielä kolme kuukautta jäljellä, joten vielä ehtii tehdä haaveista totta, mutta se vaatii pysähtymistä.

Olen itse painanut lähes koko kesän tukka putkella eteenpäin. Aherrukseen on syy, josta kerron lähiaikoina lisää. Tänään oli kuitenkin vihdoin aikaa pysähtyä hetkeksi miettimään vuoden viimeistä neljännestä.

Tällä kertaa käytin suunnitteluajan yritykseni loppuvuoden kuvioihin, mutta yhtä lailla mietintähetkiä voi soveltaa kaikkeen muuhunkin elämässä: työhön, parisuhteeseen, rahatilanteeseen, asuntoon, omaan ulkomuotoon…

Pysähtymishetki auttaa vastaamaan kysymyksiin:
  • Mitä haluaisin saavuttaa?
  • Mihin haluaisin muutosta?
  • Mikä voisi olla paremmin?
  • Mitä voisin tehdä toisin?

Mikä ihana rauha vallitseekaan mielessä, kun suunnitelma on valmiina ja tietää tarkalleen, mitä tehdä seuraavaksi!

Pysähtymis- ja suunnitteluhetkeen kuuluu neljä vaihetta:

1. Valitse aihe

Valitse ensin aihepiiri, johon haluat keskittyä. Mihin haluat selkeyden tai muutoksen? Mikä on se tavoite, jonka haluat saavuttaa? Mikä elämäsi osa-alue kaipaa huomiotasi?

Itse suunnittelin tänään yritykseni loppuvuoden suuntaviivat ja seuraavat konkreettiset askeleet.

2. Rauhoitu

Ota viisi tai kymmenen minuuttia rauhallista aikaa, jolloin ympärilläsi ei ole häiriötekijöitä. Helpoin tapa on istua hetki silmät kiinni, syvään hengitellen ja olla vain.

Rauhoittuminen onnistuu myös arjen askareiden keskellä. Itse käytin rauhoittumisajan tiskaten, mutta samalla hetkeen keskittyen. Pesin ja kuivasin astioita kaikessa rauhassa antaen ajatusten pyöriä tietoisesti tavoitteen ympärillä.

Rauhoittumisaika virittää aivot oikealle taajuudelle, sulkee mielestä pois ylimääräiset hälinät, rentouttaa ja auttaa keskittymään.

3. Kirjoita

Ota kynä ja paperia ja ala kirjoittaa. Kirjoita ylös kaikki mikä pulppuaa mieleen aiheeseesi liittyen. Nyt saa unelmoida ja haaveilla ilman rajoituksia!

Tässä vaiheessa ei tarvitse editoida mitään, vaan voi vapaasti vuodata paperille ajatuksenvirran ja kirjoittaa ylös kaiken mikä tulee mieleen.

Itse tykkään laittaa kirjoitushetkiin rauhallista taustamusiikkia soimaan. Suosikkejani ovat esimerkiksi Youtube-kanavat Meditative Mind ja Vortex Success. Ihanaa, rauhallista, rentoa ja luovuutta vapauttavaa musiikkia! Myös Spotifystä löytyy hyviä soittolistoja, esimerkiksi Chill Out Music.

Vielä kun kaveriksi keittää lämpimän kupillisen teetä, niin johan alkaa ajatus luistaa!

4. Tee suunnitelma

Edellisen kohdan kirjoitusten perusteella on aika tehdä konkreettinen toimintasuunnitelma: mitä sellaista oikeasti teet seuraavaksi, joka vie sinua asiassa eteenpäin.

Itse tein tarkat tavoitteet loppuvuodelle, mitä tapahtuu loka-, marras- ja joulukuussa, mitkä ovat suuret linjat ja yksittäiset tehtävät kussakin kuussa.

Yksi näppärä tapa tehdä tavoitteesta konkreettinen, on pilkkoa se osiin: mitä teet tässä kuussa, mitä teet tällä viikolla ja mitä teet tänään, jotta pääset lähemmäs sitä mitä haluat saavuttaa.

Kun suunnitelma on valmis, sinäkin olet valmis ottamaan askeleita eteenpäin! Eiköhän ryhdytä tuumasta toimeen!

(kansikuva Heli Mielonen)

8 Comments

    1. Minähaluaisin velat pois ja perehtyä omaan itseeni mennä kampaajalle ja nauttia edes hieman olostani .Menisin moikkaamaan kavereitani.Elelen yksin joten rahat on tosi tiukilla olen eläkkeellä .Ainasaa venyttää euroja olis joskus kivaa kun ei tarvis venyttää euroja.Eiköhän se vielä iloksi muutu.

  1. Kiitos😊monesti ajatellutkin tuota kirjoittamista mutta ajatuksesi muistutti taas asiasta ja nyt aika toteuttaa se. Eikun ostamaan houkutteleva muistikirja😊

      1. Olen huomannut, että muistikirjoja on mukava pitää eri asioihin, kynnys kirjoittaa niihin on matalampi kuin ns. päiväkirjaan.

  2. Tätä lähden toteuttamaan, ja sitten on energisempi olo jaksaa hoitaa itseä ja muita kiitos Elisa <3

Kommentointi on suljettu.