Lue lankkupidon tekniikkavinkit ja testaa treeniä
Tiedäthän lankkupidon, vanhan, tutun ja tehokkaan keskivartalon vahvistusliikkeen? Kenties olet joskus osallistunut lankutuskisaan tai -haasteeseen ja pidät nimissäsi useamman minuutin ennätystä.
Lankku on erinomainen perusliike kehittämään kehonhallintaa ja keskivartalon syviä lihaksia. Pienillä variaatioilla tutusta liikkeestä saa tehtyä uuden ja entistä mielenkiintoisemman.
Lankkupidon hyödyt
Tiesitkö, että lankkupidon maailmanennätys on 8 tuntia ja yksi minuutti! Siis kokonainen työpäivä, huh!
Niin kauaa ei lankussa todellakaan tarvitse pinnistellä, vaan hyödyt saa käyttöönsä vähemmälläkin.
Lankkupito on isometrinen harjoitus, mikä tarkoittaa sitä, että lihakset pysyvät staattisessa jännityksessä ja siten tekevät aktiivisesti hommia koko liikkeen suorituksen ajan.Lankku on huippuliike keskivartalon lihaksille, sillä se ei kehitä vain pinnallisia vatsalihaksia, vaan vahvistaa niitä syvältä sisältäpäin.
Ja mitä hyötyä siitä sitten on?
Kun keskivartalo on kunnossa, sillä on positiivinen siirtovaikutus myös muihin liikkeisiin, kuten kyykkyihin ja punnerruksiin sekä juoksuun. Vahva keskivartalo on apuna myös arkiaskareissa. Vahvat vatsalihakset tukevat selkää esim. nostaessa, kurkottaessa tai kumarrellessa. Ei enää selän venäytyksiä siivouksen yhteydessä!Lankku on superliike myös siksi, että pysyäksesi oikeassa asennossa, on koko kroppa pidettävä tiukasti jännitettynä. Syvien vatsalihasten lisäksi töissä ovat siis myös selkälihakset, olkapäät ja käsivarret sekä reidet ja pakarat. Tehokas koko kropan vahvistaja siis!
Tekniikkavinkit lankkupitoon
Jotta lankkupito olisi sekä turvallinen että tehokas, kannattaa ottaa muutama tekniikkavinkki huomioon! Jos mahdollista, kurkkaa peilistä, miltä lankkupitosi näyttää tai rekrytoi kaveri korjaamaan asentoasi!
Lankku menettää tehoaan, mikäli takapuoli on liian ylhäällä tai lantio roikkuu liian alhaalla. Tai jos jännität olkapäitä kohti korvia tai vatsalihakset eivät ole jännitettyinä.
Näin teet tehokkaan lankkupidon:
- Pidä koko vartalo jännitettynä. Erityisesti tuki vatsalihaksista, mutta yläselän, pakaroiden ja käsivarsien jännittäminen tuo liikkeeseen vakautta. Muista kuitenkin hengittää!
- Pidä koko kroppa suorana (kuin lankku!). Takapuoli ei saa nousta korkealle, vaan kuvittele, että jos sinulla olisi häntä, se olisi piilossa.
- Pidä kyynärpäät ja olkapäät samassa linjassa, katse suoraan alas tai aavistuksen eteen. Koita pitää niska rentona.
- Pidä myös yläselkä aktiivisena ja työntyneenä ylöspäin niin, että lapaluut eivät törrötä, vaan myös on yläselkä on tasainen kuin lankku.
- Jos lankkupito varpaat maassa tuntuu vielä tänään haastavalta, voit laittaa polvet maahan. Pidä edelleen vatsalihakset tiukkana pakettina.
Kokeile lankkutreeniä
Tavallinen lankkupito on hyvä ja tehokas liike, mutta vaihtelu virkistää, vai mitä? Kokeile tänään jotakin uutta ja lähde maailmanympärysmatkalle lankkupidossa!
Katso tarkemmat tekniikkaohjeet videolta ja tee sitten treeni.
Lankkutreeni
2 kierrosta, 30 sekuntia työtä, 30 sekuntia lepoa
– lankkupito + jalannostot
– lankkupito + käsien nostot
– lankku maailman ympäri
Tämä treeni kestää kuusi minuuttia. Aloita 30 sekunnin lankkupidolla ja jalkojen nostoilla. Pidä 30 sekunnin tauko. Tee sitten 30 sekuntia käsien nostoja lankkupidossa. Pidä taas 30 sekunnin tauko ja tee sitten 30 sekuntia lankkua maailman ympäri eli nosta vuorotellen käsiä ja jalkoja ilmaan.
Voit tehdä liikkeet myös polvet maassa! Tai jos käsien tai jalkojen nosto ei vielä tänään onnistu, voit pysyä perinteisessä lankkupidossa treenin ajan.
Treeni-iloa!
Pistäthän alle kommenttia: miten meni?P.S. Täysii-seminaarilippujen arvonta päättyi ja voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti. Seminaariin on vielä lippuja tarjolla, joten voit lunastaa omasi täältä. Olen itsekin seminaaripaikalla kertomassa ensi vuoden toukokuussa järjestettävästä ihanasta kuningatarten hyvinvointilomasta. Jos olet mukana menossa, tulethan nykäisemään hihasta! :)