Onko vaivojesi taustalla raudanpuute?
Väsyttää, heikottaa, huimaa, hengästyttää, päätä särkee, ajatus ei luista, on vaikea keskittyä, ahdistaa, lihakset tuntuvat väsyneiltä, nieleminen tuntuu vaikealta, iho kutiaa ja on kuiva, hiuksia putoilee, kynnet halkeilevat, paleltaa…
Mistä on kyse?
Oireet voivat viitata moneenkin vaivaan, mutta yhä useammalla naisella ne johtuvat raudanpuutteesta.
Raudanpuute on suhteellisen yleinen, mutta liian usein huomiotta jäävä puutostila. Jos edellämainitut oireet täsmäävät, mitä kannattaisi tehdä, miten raudanpuutetta voidaan mitata ja ennen kaikkea, miten sitä hoidetaan?Mihin rautaa tarvitaan ja mistä sitä saa?
Rauta on tärkeä hivenaine, joka auttaa meitä jaksamaan ja pysymään virkeänä ja elinvoimaisena – saihan Kippari-Kallekin aikanaan voimansa rautapitoisesta pinaatista.
Rautaa tarvitaan kehossa ennen kaikkea hapen kuljettamiseen. Suurin osa elimistön raudasta on sidoksissa veren punasolujen hemoglobiiniin, joka kuljettaa happea keuhkoista kudoksiin. Sitä on myös varastoituneena maksassa, pernassa ja luuytimessä ferritiininä.
Rauta on saatava syömästämme ruoasta, sillä keho ei pysty sitä itse valmistamaan. Jatkuvaa täydennystä ei kuitenkaan tarvita, sillä keho kierrätää hemoglobiinin rautaa tehokkaasti.
Tärkein raudan lähde on liha. Kasvikunnan tuotteista rautaa on mm. täysjyväviljassa, linsseissä, herneissä, nokkosessa, pinaatissa, luumuissa ja rusinoissa.Eläinkunnan tuotteista saatava rauta on hemirautaa, kasviksista saatava puolestaan non-hemirautaa, joka imeytyy huonommin. Siksi kasvissyöjien on hyvä kiinnittää erityistä huomiota rauta-arvoihin!
Tärkeää on myös huomata, että C-vitamiini edistää raudan imeytymistä ja maitotuotteet, kahvi ja tee puolestaan heikentävät sitä. Siksi hedelmä välipalaksi tai jälkiruoaksi on hyvä valinta! Sen sijaan maito pihvin palanpainikkeena ei ole paras mahdollinen ratkaisu.Mistä raudanpuute johtuu?
Mistä raudanpuute sitten johtuu? Mikä saa elimistön rautavarat ehtymään, vaikka rautaa on tarjolla monista lähteistä ja keho kaiken lisäksi kierrättää sitä tehokkaasti?
Riskiryhmässä ovat erityisesti odottavat ja imettävät äidit, iäkkäät ihmiset, urheilijat, kasvissyöjät ja suolistovaivoista kärsivät.
Miten raudanpuutetta hoidetaan?
Mikäli oireet täsmäävät ja epäilet raudanpuutosta, ensimmäinen askel on marssia lääkärin puheille ja verikokeisiin.
Tarpeellisia mittauksia ovat perusverenkuva, hemoglobiini, ferritiini, transferriini ja seerumin rauta. Lisäksi keliakia- ja kilpirauhaskokeet voivat olla hyödyllisiä.
Raudanpuutetta hoidetaan ottamalla rautaa ravintolisänä, n. 200-300 mg/pv.
Rautalisän aloittaminen kannattaa aina tehdä lääkärin ohjeen mukaan ja vasta tutkimusten jälkeen. Markkinoilla on paljon erilaisia rautavalmisteita, joiden joukosta on etsittävä itselle parhaiten sopiva, sillä sopimaton valmiste voi aiheuttaa vatsavaivoja.
Rautalisää ei koskaan kannata syödä varmuuden vuoksi, sillä elimistö ei pysty poistamaan ylimääräistä rautaa. Ruoasta rautaa on vaikea saada liikaa. Tärkeintä raudanpuutteen hoidossa on kuitenkin selvittää mikä puutoksen on alunperin aiheuttanut. Mikäli puutosta hoidetaan vain lisäravinteilla, on se sama kuin pistäisi vuotavan katon alle ämpärin.. lattia ei enää kastu, mutta itse syyllinen eli reikä katossa jää hoitamatta.Siispä jos ruokavaliossa on parantamisen varaa tai jos syypää on esim. suolistossa tai mahahapon puutteessa, on syytä ryhtyä korjauspuuhiin jo rautakuurin aikana.
Rauta-arvojen nouseminen normaaleihin lukemiin voi kestää useita kuukausia, mutta hoito kannattaa, sillä olo kohenee raudan lisääntymisen myötä.
Jos tunnistat alussa mainittuja oireita eikä apua niihin ole vielä löytynyt, voi rauta-arvojen tutkituttaminen olla hyvä seuraava askel.
—
Oletko kärsinyt raudanpuutteesta ja kuinka sitä on hoidettu? Olisi mukava kuulla kokemuksia!
Ferritiina ja hemoglopbiini lääkärien keskuudessa vielä todella huonossa tietoisuudessa.
Itsellänihemoglobiini 120-145 ja ferritiini jo vuosia 6-7 välilliä. Rautalisät ei auta, aiheuttaavat vain vatsakipua.
Syynä voi olla 6 synnytystä ja runsaat kuukautiset. Nyt nuorin on 4-vuotta ja kuukautiset on saatu vähenemään polttamalla kohdun limakalvot.
Mielenkiinnolla seuraan miten tämä asia kehityy.
Ainoa mistä olen apua saanut on ruokavalion täsmentäminen.
Minua on vuosikaudet hoidettu masennuspotilaana ja nyt kun itse olen jaksanut nousta vähän tutkimaan asioita on masennus ja lääkkeet työnnetty romukoppaan ( jo 5-vuotta sitten en enää suostunut tuohon hoitoon)
Ferritiinin merkitys taitaakin olla ihan hurjan tärkeä.
Hienoa, että olet itse aktiivisesti saanut voimia tutkia asiaa! Toivottavasti olosi kohenee hyvän ruokavalion myötä.
Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta johon lääkitys ollut vuodesta 2011. Kolme vuotta sitten sain pyynnöstäni ferritiinimittauksen joka oli silloin 37 ja lääkäri sanoi että voihan sitä rautaa syödä jonkun purkin. Toukokuu-elokuu välillä olisi muka arvo noussut tuosta 37-130. Epäilen että joku tulehdus on nostanut sitä. Nyt maaliskuussa pyysin uusintamittausta niin en saanut. Lääkäri vaan sanoi että hb on hyvä, ollut koko kymmenen vuotta siinä 130-145 välillä.. No ainahan mulla se on hyvä ollut. Ei tuolla arvauskeskuksessa mitään välitetä kunhan kilppariarvot vaan pysyy viitteiden sisällä. Mutta kun se ei auta tähän väsymykseen.
Voi sentään, kyllä tiukkana on oltava, jotta saa tahtonsa läpi. Ymmärtääkseni funktionaalisen lääketieteen puolella rauta-arvot osataan ottaa paremmin huomioon, joten jos mahdollista, kannattaa kääntyä funktionaalisen lääketieteen lääkärin puoleen.
Hemoglobiinini on laskenut vähitellen vuosien mittaan, viimeksi tänä keväänä 126. Myös punasolujen koosta kertovissa arvoissa oli sanomista. Lääkäri ei kommentoinut näitä mitenkään, mutta koska oireina on ollut mm. hiustenlähtö ja väsymys ja kuukautiset ovat erittäin runsaat, ryhdyin käyttämään nestemäistä, rautaa sisältävää lisäravinnetta. Muutamassa viikossa hiustenkasvu on lisääntynyt silminnähden, uutta hiusta kasvaa paljon, ja jaksan fyysistä työtäni paljon paremmin. Kyseessä oli siis suurella todennäköisyydellä raudan puute.
Hienoa kuulla, että olet saanut apua vointiisi!
Itsellä ollut viime syksystä alkaen pahempi, vakava raudanpuute. Kaikki raudanpuutten oireet kun listoja lukee..
Lääkäri lähetti minut psykiatrille koska olin hänen mielestään masentunut ja ahdistunut. Tottakai olin ahdistunut kun henki ei kulkenut ja olin kamalan väsynyt, postilaatikollakin käynti oli vaikea. Lääkärin mielestä ei voinut olla mikään raudanpuute koska mun hb oli aina ollut hyvä hb ei kerro mitään rautavarastoista)
Onneksi olin juuri saanut diagnoosin toiselta lääkäriltä (erikoislääkäri) niin osasin kertoa psykiatrille mun oireista ja näytin myös Eiran sairaalan sivun, hän kyllä taisi kiinnostua asiasta ja kirjoitti hieman ylös. Ennen hän ei ollut kuullut että raudanpuute voisi vaikuttaa tälllä tavalla.
Olin nyt talvella 3kk sairauslomalla, diagnoosilla masennus ja ahdistuneisuushäiriö..mikä ei pitänyt paikkansa. Olin vain erittäin väsynyt a lepopulssi oli kerran 103 vaikka olin istunut 30min. Sydämeni ja keuhkot tutkittu monta kertaa.
Ongelma on kyllä se että moni lääkäri ei osaa katsoa nenää pidemmälle ja esim ihan googlata tyyliin ’väsymys’..ja oikeasti kuunnella mikä potilas kertoo.
Nyt olen syönyt rautaa (200-300mg/pv) noin 6kk ja ferritiinini on noussut 32->109, vielä pitää syödä että nousee ainakin 150 asti että alkaa pysymään. Itsellä atopia mikä lasketaan nykyään tulehduksellisiin sairauksiin niin ferritiinin saisi olla noin 150 että olisi optimaalista. Jos on esim sydämen vajaatoimintaa niin ferritiini pitää olla 200.
Miten tilanteeni on muuttunut rautakuurin aloittamisen jälkeen, esimerkkejä:
– kynnet ovat alkaneet kasvaa ja ovat todella vahvat! myös hiukset
– en palele enää (nukuin kunnon pyjamalla, ekstrapaidalla ja 2 fleecevilttiä ja silti palelin..sisällä kuitenkin 22°c)
– sisäinen tärinä loppunut ja kävely sujuu ilman ’töksähdyksiä’
– pystyn ”fokusoimaan” silmillä taas
– niskajumit pois, koko keho pehmeämpi
– pirteämpi
– hengenahdistus loppunut
– palan tunne kurkussa poistunut
– lihasten nykimisen loppunut
– kuukautiset niukentuneet ja lyhentyneet 6 pv->3 pv!
Olen myös miettinyt kun Suomi on masennusten luvattu maa..ainakin naisten kohdalla taitaa tuo raudanpuute olla suuri merkitys. Tottakai kun menet lääkärille valittamaan väsynyt, ei jaksa mitään, ei saa nukuttua, ihan poikki..no olet sit varmaan uupunut ja varmaan masentunutkin? Harmi kun Suomessa ei ole mikään taho kun voisi infota tästä asiasta..vain Raudanpuute ryhmä facessa.
Kiitos, kun jaoit tarinasi ja upeaa kuulla, että vointisi on kohentunut noinkin huomattavasti! Toivotaan, että tieto lisääntyy vähitellen, kun asiasta jaksaa ahkerasti puhua.
Kiitos että kirjoitit asiasta.
Toivottavasti asia etenisi myös Suomessa ja ihmiset saisivat apua.. Ajattelin ensin kirjoittaa naiset..mutta kyllä miehillä ja lapsillakin..jopa vauvoilla voi olla raudanpuutetta.
Hei!
Olen voinut enemmän tai vähemmän huonosti viimeisen vuoden. Heikotusta, ”sisäistä vapinaa”, hiusten ja kynsien ohentumista ja heikentymistä, raajojen palelua sekä palelua yleensä. Niska on jäykkä, raajoissa ajoittaista ja osittaista tunnottomuutta ja puutumista. Ääni on käheä ja palan tunne kurkussa selvästi aistittavissa. Erittäin väsynytkin olen. Työt hoituvat ”rimaa hipoen” just ja just. Olen ollut tähystyksissä ja minua on ultrattu ja verikokeita on otettu huomattava määrä.
Minua tutkineet lääkärit ”kieltävät” varsin yksiselitteisesti raudanpuutoksen. Reilu puoli vuotta sitten sain rautaa suonensisäisesti ferritiinin ollessa n. 18. Oloni parani selvästi muutaman viikon viiveellä. Nyt taas esim. ferritiiniarvo on laskusuunnassa ja niin on vointinikin erilaisten epämiellyttävien oireiden voimistuessa.
Hyvät neuvot voinnin parantamiseksi olisivat tervetulleita.
Toisaalta oli lohdullista lukea nimimerkin ”It isn’t in my blood” kirjoitus. Kiinnostuin siitä siinä määrin, että aion kokeilla hänen tapaansa itselleni soveltaen. Kiva, että löysit tavan parantaa vointiasi. Toivottavasti minäkin onnistuisin.
Niin, ja olen liki ”viiskymppinen” perusterve, savuton, hoikka näennäisen hyvinvoivan oloinen kaveri.
Toivottavasti rautaan liittyvät asiat tulisivat jatkossa huomioiduksi. Masennusdiagnoosit ja muut samansuuntaiset arviot mielialalääkeresepteineen ovat kyllä raskaita huonovointisena ja vähävoimaisena kuunnella.
Kiitos viestistäsi! Mitä itse voi alkuun tehdä, on kiinnittää huomiota ruokavalioon: suosia artikkelissakin listattuja rautapitoisia ruokia ja vähentää ruokavaliosta aineksia, jotka heikentävät sen imeytymistä. Toivottavasti saat myös lääkäristä apua tilanteeseesi ja pääset aloittamaan rautakuurin!